Ontsteking onder kies

Veel mensen kennen het wel. Je hebt het gezellig of er komt een leuk weekend aan en ineens krijg je last van kiespijn. Daar gaat het gezellige weekend. Eten is er niet meer bij en je zit constant zuur te kijken van de pijn. Het kan zijn dat je een ontsteking onder de kies hebt.

De pijn

Je kunt een ontsteking onder de kies krijgen doordat bacteriën te dicht bij de zachte kern van een kies komen. Hierdoor gaat de zenuw ontsteken. De bacteriën en dood weefsel kunnen zich als pus verspreiden en een pijnlijk abces vormen. Er zijn een aantal symptomen waar je zo’n abces aan kunt herkennen.

De symptomen

Zoals gezegd zijn er een aantal symptomen waaraan je een abces kan herkennen. Deze symptomen hoeven niet allemaal voor te komen. Één van de symptomen is natuurlijk kiespijn. Dit uit zich in een soort kloppende, aanhoudende pijn bij de tand. Ook bij kauwen doet de tand pijn. Het kan gebeuren dat je pijn voelt wanneer je warm of koud eten of drinken consumeert. Verder kan het tandvlees rood worden en gaan zwellen. Een vieze smaak in de mond en koorts kunnen ook symptomen zijn van een ontsteking onder de kies.

Behandeling

Wanneer je deze symptomen bij jezelf herkent, is het tijd om actie te ondernemen. Om de pijn te remmen kun je spoelen met water en pijnstillers als aspirine of paracetamol innemen. Tevens is het belangrijk om een bezoek te brengen aan de tandarts. Deze zal een wortelkanaalbehandeling uitvoeren, eventueel antibiotica voorschrijven tegen de infectie en in het ergste geval zal hij de tand moeten trekken.