Wortelpuntontsteking antibiotica

Bij een wortelpuntontsteking wordt antibiotica soms voorgeschreven. Het is echter een misverstand dat door deze medicatie de ontsteking zelf compleet verdwijnt.

Behandeling blijft nodig

Artsen zijn tegenwoordig terughoudend in het voorschrijven van antibiotica. En dat is terecht want steeds meer bacteriestammen raken resistent tegen deze middelen. Ook tandartsen zullen dus alleen in uiterste gevallen een antibioticum voorschrijven. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een wortelpuntontsteking zich is gaan uitbreiden naar de kaak of wanneer er een abces is ontstaan in de mond. De ontsteking zelf, die zich in- en om de wortelpunt bevindt, gaat echter bijna nooit volledig over door het gebruik van antibiotica. Een wortelkanaalbehandeling of apexresectie is noodzakelijk om de ontsteking compleet te kunnen verwijderen.

Weekendtandarts

Soms schrijven weekendtandartsen, bij een wortelpuntontsteking antibiotica voor indien er niet gelijk behandeld kan worden. Door drukte bij tandartsen kan het zijn dat een behandeling pas na enkele weken plaats kan vinden. De ontsteking kan dan met behulp van een antibioticum ‘tot rust komen’. Deze behandeling slaat overigens niet altijd aan en is afhankelijk van het soort bacterie en het gebruikte antibioticum.