Wortelpuntontsteking behandeling

Een wortelpuntontsteking is uitermate vervelend en kan zeer pijnlijk zijn. Gelukkig zijn er goede behandelmogelijkheden, want een wortelpuntontsteking zonder behandeling laten, is geen optie.

Wortelkanaalbehandeling

Wanneer de tandarts een wortelpuntontsteking heeft vastgesteld, volgt in de meeste gevallen een wortelkanaalbehandeling (zenuwbehandeling.) Hierbij wordt de kies open gemaakt en het ontstoken tandweefsel verwijderd. Daarbij worden ook de wortelkanalen vrij gemaakt en gereinigd. Dit alles gaat onder plaatselijke verdoving en is pijnloos. Het reinigen van de fijne wortelkanaaltjes is een precisiewerk en vergt speciale apparatuur, kennis en geduld. Het komt dan ook vaak voor dat de behandeling in twee sessies wordt uitgevoerd. Een wortelkanaalbehandeling is vrij kostbaar en kost al gauw enkele honderden euro’s. Het voordeel ervan is echter wel dat het geen operatieve ingreep is. De meeste tandartsen voeren het zelf uit maar kunnen ook doorverwijzen naar een endodontoloog wanneer het om een complexe behandeling gaat.

Apexresectie

Bij een apexresectie wordt er door de kaakchirurg een sneetje in het tandvlees gemaakt ter hoogte van de ontsteking. het tandvlees wordt dan ‘open geklapt’ en met een boortje wordt er een gaatje in het tandbot gemaakt zodat er toegang is tot de wortelpunt. De kaakchirurg haalt de ontsteking weg en kort vervolgens de wortelpunt iets in. Dit doet hij om te voorkomen dat de ontsteking weer terug keert. Het tandvlees wordt gehecht en het genezingsproces kan nu beginnen. Meestal wordt een apexresectie gedaan wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is of niet succesvol gebleken.┬áDe meeste mensen zitten niet op een wortelpuntontsteking behandeling te wachten maar je bent uiteindelijk wel van de pijn verlost. En de behandeling zelf is pijnloos.