Wortelpuntontsteking symptomen

Soms kun je een kloppende pijn ervaren onder je kiezen, maar de tandarts kan niet direct vaststellen of de wortelkanaal is ontstoken. Er kan dan sprake zijn van een wortelpuntontsteking. De wortelpuntontsteking symptomen zijn vergelijkbaar met de klachten die je ervaart bij een ontstoken wortelkanaal.

Kloppende pijn

Een van de duidelijkste wortelpuntontsteking symptomen is een kloppende pijn rondom de wortelpunt. De bijbehorende kies is zeer gevoelig voor koude sensaties en voelt pijnlijker aan wanneer er tegen getikt wordt. Andere wortelpuntontsteking symptomen zijn het ontstaan van een klein puisje of fistel (voor de afvoer van ontstekingsmateriaal) en een slechte adem.

Fistel

Wanneer er sprake is van een wortelpuntontsteking ontstaat er dus een klein puistje op het tandvlees, ongeveer ter hoogte van de ontsteking. Dit puistje is een fistel en dient om ontstekingsmateriaal te verzamelen en af te voeren uit de ontsteking. Wanneer het fistel opengaat, loopt het ontstekingsmateriaal eruit wat een vieze smaak in de mond kan geven. Ook kan dit zorgen voor een slechte adem. Het fistel is echter niet altijd zichtbaar. Het is namelijk heel goed mogelijk dat het fistel zich tussen je kiezen ophoudt. Tijdens het tandenpoetsen kan het pijnlijk aanvoelen en zelfs gaan bloeden.

Tandarts

Wanneer er een of meerdere van deze wortelpuntontsteking symptomen aanwezig zijn, is het verstandig een tandarts te raadplegen. Hij of zij kan je namelijk van de pijnklachten afhelpen door bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling uit te voeren of een ontsteking bij de wortelpunt te draineren.